Undvik renoveringsfällan

Familjen Malmqvist-Lindgren har gjorde det enkelt för sig. Med barnen Iris och Alexander, 3 och 1 år, ville de ha ett praktiskt boende som passade deras fas i livet

image

 

Familjen hade stått i kö hos Vätterhem sedan länge, sålt sin bostadsrätt och bott i en mindre hyresrätt en tid, när chansen dök upp. I april 2016 flyttade de in i en 4:a i ”Ormen” på tredje våningen här ute på Strandängen.

“Vi ville undvika renoveringsfällan till varje pris. Här har vi en stor lägenhet som är planerad för en barnfamilj, stort badrum och stor hall som funkar bra. Sen är det ett vackert hus med fin utsikt åt båda hållen, säger Love Malmqvist, som just nu är pappaledig med minstingen Alexander.”

Vi hänger med på förmiddagsturen då storasyster åker trehjuling på nyasfalterade gångvägar för att visa sitt dagis Kulingen, en av hela fyra förskolor på Strandängen. Nya hus har vuxit upp för att nu lära känna de gamla husen som vissa redan stått här närmare 100 år. Även de gamla träden har bevarats och står nu i höstens brand.

STADSBYGGNADSPRISET 2016

Arkitekturprisade Ormhuset

Ett stenkast från centrala Jönköping, mitt i ett naturskönt område – Ormhuset har de bästa av förutsättningar.

Det prisbelönta Ormhuset fick stadsbyggnadspriset förra året för god arkitektur. Med sin böljande, organiska fasad lever det väl upp till förväntningarna om hur en moderna fastighet skall byggas.

image

Bilpool och bra bussar

Bra kommunikation är ofta en nyckelfaktor för ett områdes utveckling. Strandängen har redan idag goda- och moderna lösningar och planer finns på ett eventuellt stopp för tågen framöver.

Strandängen passade oss perfekt även jobbmässigt, berättar Love.

– Jag jobbar på vårdcentralen i Bankeryd, och min fru inne på Hälsan i Jönköping, så det här är precis mittemellan; vi kan cykla till jobbet båda två på 15-20 minuter, mer tar det inte. Ändå bor vi med en lantlig känsla här. Vi har egen bil, men det finns även en bilpool härute och bussarna går ofta. Så det skulle inte vara några problem att klara sig utan bil.

”Ormen” är ett stort hus med en bra blandning av människor i olika åldrar och olika familjekonstellationer. Något som Love också kommenterar:

Det finns även många barnfamiljer som vi. Man träffas på gården, och i somras grillade vi, och gick ner till stranden. Ja, vi har ju en egen liten Vätterstrand också, bara att följa den lilla stigen ner till Djupadalsviken.