TILLBAKS TILL ÄNGEN

Strandängen, smaka på namnet! Som en sommardag med skjortan utanför, fladdrande i vinden. Den stämningen och längtan finns redan här ute, varje dag, året runt. För arkitekterna på Arrhov Frick är det helt avgörande att bevara den känslan eller återskapa, där den gått förlorad i tidigare skeden här ute på Ängen.

image

 

Vi har fått uppdraget av Vätterhem och Tosito att rita hyresrätter och bostadsrätter, och vår tanke är att blanda de både upplåtelseformerna i samma projekt med samma enkelhet i gestaltningen, säger Johan Arrhov, på arkitektkontoret som han driver i Stockholm tillsammans med barndomskompisen Henrik Frick. Båda är dock från Jönköping ursprungligen.

– Vår tanke är att det inte ska gå att se skillnad på det ena och det andra. Arbetsnamnet för denna etapp är ”Ängshusen”, och vi vill återskapa den ursprungliga ängen.

– Förslaget bygger på 6 fristående huskroppar, som kalibrerar med utsikten, solen och flödet i området. Husen kommer troligen att variera i höjd dessutom.

 

image

I VÄNTAN PÅ BYGGLOV

Att Johan Arrhov säger ”troligen” beror på att bygglov ännu inte har beviljats. Men förslaget innebär att det kommer byggas cirka 130-140 lägenheter, troligen med ungefär hälften-hälften hyresrätter och bostadsrätter. Ny detaljplan för området väntas inom kort från kommunen.

Vår vision utgår från naturen och platsen, vad som finns och vad som funnits här, fortsätter Johan. Läget är unikt med bara 100 meter ner till Vättern. Jag är från Jönköping själv, men hade en luddig bild av området innan och blev positivt överraskad när vi kom hit i detta ärendet.

Platsen har ett fantastiskt läge och väldigt fin karaktär i grunden. Just nu fördjupar vi oss i detaljerna – fasader, planlösningar och material. Men vi får återkomma om det när vi vet mer exakt.

Förslaget bygger på flera relativt små huskroppar istället för färre och större vilket ger fina kvaliteter både till allmänheten som kan röra sig fritt genom området, men även för de boende, lösningen gör att i princip alla lägenheter får hörnläge.

Med stora balkongytor ger det utsikt i nästan alla väderstreck, oavsett var i huset du bor. Det är ett stort förtroende vi fått här, med många fina värden att förvalta, säger Johan till sist.