Mästarklass på Strandängen

Har du testat terrängcykelbanan på Strandängen ännu? Om inte är det att rekommendera, designen håller nämligen absolut högsta mästarklass.

image

En bana i samklang med naturen

Det är en ödmjuk nybliven Europamästerskapsmedaljör som Vi i Vätterhem möter under en lunchrast i cykelbutiken där han jobbar.  – Visst blir det mycket cykel. Träning innan eller efter jobbet, och ja, jobbet är ju cyklar. Men jag tycker det finns många fördelar med att ha det så, säger han.

När han ser tillbaka på de fantastiska EM-dagarna på Hakarpsberget i början av maj hittar han många fina ögonblick. – Att få göra så bra resultat på hemmaplan var såklart fantastiskt. Inför starten i finalen stod alla och skrek mitt namn. Det hörde jag inte då för jag var så fokuserad, men har sett det på film i efterhand. Det är mäktigt. Och att få ta en medalj? – Jag vet att jag har kapaciteten. Men såklart kul att få ut det när det väl gäller. Explosivitet har alltid varit en av mina styrkor så det passar bra för sprintdisciplinen.

Rolig utmaning

En dag fick Martin ett samtal till sitt jobb. I andra änden fanns Vätterhems Annika Karlén som är projektledare på Strandängen. – Hon undrade om vi visste någon som kunde hjälpa till att designa en terrängcykelbana. Jag kan! svarade jag direkt. Martin visste vilken bana det handlade om. Han hade själv varit där och cyklat som liten. Att nu få möjlighet att utveckla banan såg han som en rolig utmaning.

– Jag har byggt banor där jag varit hänvisad till att gräva för hand så att få bygga något med maskiner kändes inspirerande.

Byggd med naturen

Martin gjorde en grovskiss och arbetet satte igång. – Hur bra skissen än är måste arbetet alltid anpassas till hur naturen ser ut. Stenar, stubbar och träd är där de är och jag gillar när det inte ser alltför byggt ut. Vi fokuserade mycket på att få till en bra startplats. Tydlig med två stora stenar och så lite lagom nedförsrull. Sedan hopp, sväng, hopp igen. Ja, den snirklar sig fram och utmanar tekniken hos cyklisten. Samtidigt som den smälter in fint i naturen och karaktären i området, säger Martin. Vem är den byggd för? – Alla åldrar. Alla kan ha kul i den. Det är målet. Kommer du att vara där och köra? – Absolut, jag har redan testat den ett par gånger.

FAKTA MOUNTAINBIKE SPRINT

Den mest intensiva Mountainbikegrenen där det handlar om att under 1,5-2 minuter gå på max i en bana som är cirka 500-1000 meter lång med tekniska svårigheter.

Sprinten liknar skidåkningens sprintupplägg, med samma action. Det händer att åkarna krokar i varandra och tränger varandra på banan.

Precis som i skidsprint körs kvartsfinal, semifinal och final där de främsta i varje heat går vidare till den spännande finalen.

image