Bovärden som gör det värt att bo

Jimmy är Vätterhems bovärd, och stationerad ute på Strandängen sedan snart två år, då den stora ”Ormen” började flyttas in, med över 70 lägenheter.

image

 

Vi ser Jimmy på långt håll när jan kommer trampande på sin flakcykel på ”storgatan” genom Strandängen. Men han hinner stanna en gång till och prata med en av hyresgästerna i det gamla skolhuset. Det skojas och munhuggs en del och det finns önskemål om att flytta ett återvinningskärl, vilket Jimmy inte har något emot. På cykelflaket står det ”Jag ersätter en bil”. Bra så.

Blandad bebyggelse med både hyres- och bostadsrätter

Jimmy är Vätterhems bovärd, och stationerad ute på Strandängen sedan snart två år, då den stora ”Ormen” började flyttas in, med över 70 lägenheter. Nu i slutet av september har ytterligare nya hyresrätter flyttats in i nybyggda hus en bit bortom Cecilia-kapellet. Totalt finns det i dag XXX hyreslägenheter på Strandängen, och fler ska det bli. Men även bostadsrätter som byggs av fastighetsbolaget Tosito.

Jag sökte mig hit ut för att få var med om när ett helt nytt område växer fram. Få vara med och bidra med mitt sätt att se på service, säger Jimmy Hegg, som jobbat som bovärd inne i Jönköping innan.

Området är fantastiskt; förr gick jag ofta och jobbade med musik i öronen, men inte här ute. Nu lyssnar jag hellre på Nötväckan som sjunger i linden, eller änderna som snattrar nere vid Vättern.

Trivsel, leenden och lösningar

Även om hyreslägenheterna på Strandängen är nybyggda enligt konstens alla regler behövs det någon som har koll på hur allt funkar och kan åtgärdas om det blir problem eller funderingar.

En varierad vardag

Jimmys vardag är mer än varierad kan vi lova, men kan ändå enkelt sammanfattas i två ord: trivsel och leenden. Han fixar, lagar, rensar, besiktigar, krattar, sopar, städar och håller efter, både inne och ute. Men håller sällan mun, Jimmy pratar och hejar på alla som går förbi.

Efter bara någon timme med Jimmy är det tydligt att det inte bara är en bil han ersätter på sin väg genom strandängen, han är så väldigt mycket mer än så.

 

image

Rutiner och stöd i vardagen

För Jimmy Hägg är information nyckeln till ett fungerande bostadsområde.

När allt är så nytt och fint, frågar vi Jimmy vad utmaningen är?

I ett nytt hus blir det alltid en del omflyttningar i början, så det tar en del tid att hjälpa folk på plats. Vi hade inflyttning nu i helgen, men det flöt på bra.

Sen gäller det att hitta och sätta rutiner; vi måste bli mycket bättre på sopsortering exempelvis. Det blir ofta lite galet, och beror bara på dålig information. Det hjälper inte att övervaka folk. Det gäller att se helheten och nyttan när det gäller sorteringen.

Du känner dig aldrig som någon slags polis?

Hoppas inte någon uppfattar mig så. Det gäller att hjälpa folk på bästa sätt. Kommer det någon med annat modersmål och svenskan inte riktigt är på plats, så är det ändå mitt ansvar att få det att fungera; informera och informera, och nå fram. Sen gillar jag när barnen får ta plats, det ska låta från lekplatsen, annars vore det något allvarligt fel.

Blir du aldrig sur och arg?

Förvånad kanske, men det går inte haka upp sig på småsaker, eller ha några förutfattade meningar. Det blir bara jobbigt för en själv. Men jag ser fram mot den nya webbsajten, det blir en bra kanal för Vätterhem att sprida information i.