Elbussar en gång i halvtimmen från Strandängen

Den 15 december 2019 tas två helt nya bussar, 100 % eldrivna, i bruk. De nya elbussarna ska trafikera linje 17 mellan Strandängen och Asecsområdet i Jönköping. En gång i halvtimmen kommer de avgå, jämfört med en i timmen nu.

image

– Det här är en jättesatsning. Utvändigt kommer bussarna inte förändras så mycket men invändigt blir det en ny mysigare atmosfär. Lättare för äldre och familjer med barnvagn. Bättre belysning och USB-laddare bland annat, säger Charles Tholin som är affärsutvecklare på Jönköpings Länstrafik.

Alltefter att Strandängen byggts ut har Länstrafiken redan ökat sina avgångar till och ifrån Strandängen.

Antalet passagerare har ökat markant, med en femtedel. Det innebär att bussarna är ungefär halvfulla. Linje 17 går idag till Östra centrum. I vinter förlängs linjen till Asecs där kommer också laddstationen att finnas. En så kallad pantograf – en slags arm som laddar bussen från taket.

– Vi är fantastisk glada! Det här gör att bussarna blir helt utsläppsfria, säger Charles Tholin.

Första avgången blir vid sex på morgonen, sedan kommer man att köra fram till midnatt. Både vardagar och helger.

– Ett problem är bilköerna på Kortebovägen. Största delen av sträckan körs på bussgata, men ett stycke blir bland bilarna. Om fler väljer bussen kommer naturligtvis köerna att minska. Det gäller att få bussåkandet ”hippt”, konstaterar Charles Thulin.